Mcdonaldizace společnosti - Homolková, Tereza (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá aspekty mcdonaldizace, které je možné pozorovat v oblasti vzdělávání. Zprvu je v práci popsán samotný proces mcdonaldizace a jeho čtyři dimenze v podobě efektivity, vypočítatelnosti, předpověditelnosti a kontroly. V další části práce je řešeno, v jakých podobách se tyto aspekty projevují ve školní výuce. Cílem práce je zjistit, zda studenti Fakulty managementu v Jindřichově Hradci některé z těchto aspektů v průběhu jejich studia vnímají, případně zda pozitivně či negativně ovlivňují jejich studium. Výzkum probíhal prostřednictvím osobních rozhovorů se studenty, kteří byli vybráni na základě náhodného výběru. Konkrétně se jednalo o pět prezenčních studentů, přičemž každý z nich je zástupce jednoho z ročníků. Pomocí výzkumu bylo zjištěno, že ve vzdělávání se studenti s mcdonaldizací skutečně setkávají. Studenti potvrdili, že existují oblasti studia, ve kterých na ně má mcdonaldizace vliv, avšak jsou i oblasti studia, kde mcdonaldizace na studenty nepůsobí. Studenti případné působení mcdonaldizace v rámci studia hodnotí v zásadě pozitivně.