Kvalita externí komunikace ve vybrané organizaci - Bartáček, Petr; Hiršová, Miloslava, 1950-; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Bakalářská práce se zabývá oblastí externí komunikace vztažené k osobní komunikaci investičního specialisty se zákazníkem. Cílem práce bylo posoudit kvalitu externí komunikace prostřednictvím zákaznické spokojenosti, identifikovat komunikační bariéry vyskytující se v rámci této komunikace a zjistit vztah těchto komunikačních bariér a případné nespokojenosti zákazníků. Cíle práce byly naplňovány prostřednictvím dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo celkem 41 respondentů. Získaná data byla zpracovávána a analyzována pomocí popisné statistiky a Spearmanova korelačního koeficientu. Na základě šetření byla zjištěna vysoká spokojenost zákazníků s kvalitou externí komunikace, konkrétně nejvyšší spokojenost byla zaznamenána ve věkové skupině 55-64 let a mezi ženami. Jako nejvíce se vyskytující komunikační bariéra byla v této komunikaci identifikována bariéra prostředí. Zjištěné vztahy mezi komunikačními bariérami a spokojeností, resp. nespokojeností zákazníků byly shledány za statisticky nevýznamné, výsledky ovšem naznačují, že čím více prostupuje bariéra prostředí a behaviorální bariéra do komunikace, tím nižší je spokojenost zákazníků
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses