Řízení MSP v nadnárodním prostředí (s využitím příkladu společnosti Regulus spol. s r.o.) - Kučerová, Tereza (2023)
Předkládaná diplomová práce se zabývá specifiky řízení MSP, zejména rodinných firem, na území několika zemí. V teoretické části jsou představeny základní koncepce mezinárodního podnikání, ať už se jedná o nadnárodní společnosti či MSP a jejich možnosti seskupování. Zbylá část práce se již plně věnuje skupině firem Regulus, která působí v oblasti vytápění a ohřevu vody na tuzemském trhu, na Slovensku, v Rumunsku a Německu. Podniky v jednotlivých zemích byly původně založeny jako dceřiné společnosti, nicméně v současné době se jedná o firmy sesterské, u nichž vystupuje jako ovládaná osoba tentýž člověk. Na příkladu této skupiny je ukázán nejen strategický význam odvětví, ale i význam seskupování podniků. Analytická část práce se věnuje struktuře a organizaci skupiny, stylu řízení firem, zanalyzován je i obchodní model skupiny a nástroje a způsoby finančního řízení skupiny, zejména formování transferových cen a problematika financování. Na závěr jsou vyspecifikována slabá místa v řízení a spolupráci a jsou zde představeny i možnosti a cesty pro zlepšení a dosažení vyšší efektivity ve skupině.