Vliv rekonstrukce státního zámku Slatiňany na jeho návštěvnost - Bruknerová, Věra (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem rekonstrukce státního zámku Slatiňany na jeho návštěvnost. Teoretická část práce poskytuje přehled o kulturním cestovním ruchu v České republice a představuje zámek z pohledu historie i současnosti. Bližší pozornost je věnována stavebnímu vývoji s důrazem na rozsáhlou obnovu zámeckého areálu, která proběhla v letech 2017-2020. V praktické části práce je provedena analýza sekundárních dat, ve které jsou porovnávány údaje o počtu a složení návštěvníků v období před a po rekonstrukci. Údaje pro srovnání pocházejí z interních statistik zámku. Záležitosti související s rekonstrukcí a návštěvností zámku byly diskutovány s kastelánem v rámci řízeného rozhovoru. Závěry podporují očekávání, že rekonstrukce měla navzdory pandemii a zkrácené turistické sezóně pozitivní vliv na návštěvnost především díky medializaci. Potenciál cestovního ruchu však není zcela naplněn, proto jsou v poslední kapitole představeny návrhy opatření, která by mohla přispět k budoucímu nárůstu počtu návštěvníků.