Festivaly a jejich dopady na destinaci - Kubíková, Eliška; Petrů, Zdenka, 1953-; Kalábová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem této práce je prozkoumat dopady festivalů na lokalitu, kde se konají. Zabývá se tím, v jaké míře danou destinaci festivaly ovlivňují, jaké oblasti nejvíce zasahují a jak se tyto dopady vypočítávají a vyhodnocují. Blíže zkoumanou oblastí je festival Smetanova Litomyšl. První kapitola seznamuje čtenáře se základními termíny, které jsou stěžejní pro porozumění zkoumané problematice. Jedná se především o pojmy jako kulturní cestovní ruch, festival, metody měření dopadů a online reputační management. Druhá část práce je zaměřena na konkrétní destinaci, a to na město Litomyšl, kde se festival Smetanova Litomyšl koná. Cílem je zde blíže představit město a prozkoumat tak prostředí této kulturní akce. Třetí část práce se už zabývá samotným výzkumem dopadů festivalu na město. Na základě rešerše literatury z první části jsou zde aplikovány metody, kterými jsou dopady festivalu na lokalitu zkoumány. Výzkum se nejprve zaměřuje na online reputační management festivalu, který velmi úzce souvisí i s reputací města. Ve druhém kroku je provedeno dotazníkové šetření, které si klade za cíl zjistit postavení festivalu v porovnání s ostatními turistickými cíli města, a taktéž zmapovat váhu festivalu jako faktoru, který ovlivňuje rozhodování potenciálních návštěvníků destinace. Na základě těchto dvou výzkumných fází jsou vyvozeny závěry o významu festivalu Smetanova Litomyšl a vyhodnoceny jeho dopady na město samotné.
Vedoucí práce: Zdenka Petrů
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses