Rozdíly v HDP mezi západním a východním Německem po roce 1990 - Budíková, Barbora; Lisa, Aleš, 1956-; Janíčko, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem rozdílů v HDP mezi západním a východním Německem po roce 1990. Cílem práce je analyzovat, jak a z jakých důvodů se od pádu Berlínské zdi v roce 1989 změnily rozdíly v HDP mezi západním a východním Německem. Výzkumná otázka práce zní „Jaké jsou rozdíly ve vývoji HDP na východě a na západě Německa od znovusjednocení po roce 1990 a čím byly rozdíly způsobeny“. Nejdříve je popsána historie Německa, poté porovnány vybrané ekonomické aspekty mezi východem a západem země. Dále je popsán ekonomický ukazatel HDP a způsoby jeho výpočtu. V analytické části práce je pomocí metody deskripce popsán vývoj HDP Německa po znovusjednocení do roku 2021, pomocí komparace porovnány rozdíly v hodnotách HDP a popsány příčiny vzniku a trvání rozdílů.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses