Ekologicky „přátelská“ vozidla jako výzva pro management podniku - Pjajková, Sabina; Krbová, Jana, 1962-; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Diplomová práce hodnotí potenciál obměny firemní flotily automobilů se spalovacími motory za elektromobily. Téma diplomové práce reaguje na společenský tlak posledních let týkající se ochrany klimatu a snižování míry globálního oteplování nejen prostřednictvím změny osobní dopravy z automobilů se spalovacími motory za elektromobily. Tato změna doléhá i na firemní prostředí a na rozhodnutí fleet manažerů, kteří jsou postaveni před otázku, zda obměna firemní flotily vozů přispěje ke snížení emisí CO2 a zda je tato změna z hlediska pořizovacích a provozních nákladů výhodná. Cílem diplomové práce je zhodnocení potenciálu obměny firemní flotily osobních vozů se spalovacími motory za elektromobily, a to zejména z hlediska náročnosti flotily na životní prostředí formou emisí CO2 a z hlediska nákladů u vybrané firmy. Ke stávající flotile vy-brané firmy byly vybrány na základě definovaných kritérií vhodné elektromobily a následně pomocí párových t-testů byly porovnány celkové emise CO2 produkované jak u stávající flotily automobilů se spalovacími motory, tak u elektromobilů. Stejným způsobem bylo postupováno v případě pořizovacích a provozních nákladů. V případě vybrané firmy by z hlediska emisí CO2 mohlo být vhodné firemní flotilu za elektromobily obměnit, nicméně v případě pořizovacích a provozních nákladů jednoznačný pozitivní efekt očekávat nelze.
Vedoucí práce: Jana Krbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses