Závislost Evropské unie na Ruské federaci v sektoru fosilních paliv a případný přechod na obnovitelné zdroje energie - Bednářová, Lucie (2023)
Tématem bakalářské práce je analýza závislosti Evropy na dovozu fosilních paliv, především z Ruska, a otázka, zda je možné tuto závislost minimalizovat přechodem na obnovitelné zdroje energie. Cílem práce je odpovědět na dvě výzkumné otázky: zaprvé, zda je možné zcela eliminovat závislost na dovozu fosilních paliv z Ruska, a zadruhé, zda je možné přejít pouze na obnovitelné zdroje energie, aniž by byla ohrožena ekonomická stabilita Evropské unie. Aby bylo možné tyto otázky odpovědět, zaobírám se nejprve přehledem energetické politiky Evropy jakožto celku se zaměřením na její vývoj od konce druhé světové války a následných ropných krizí. Dále se zabývám energetickými vztahy s Ruskem a jejich vývojem. Metodika práce je založena na analýze relevantních zdrojů, jako jsou vědecké studie, odborné články, statistické údaje a zprávy mezinárodních organizací. Dalším krokem je analýza dostupných alternativních zdrojů energie a jejich potenciálu pro snížení závislosti Evropy na dovozu fosilních paliv z Ruska. V závěru práce nacházím odpovědi na výzkumné otázky a přicházím s doporučením, jak dosáhnout energetické bezpečnosti.