Renesance nočních vlaků v Evropě - Fořt, Michal (2023)
Bakalářská práce se zabývá motivací cestujících pro využití nočních vlaků v Evropě, které v posledních letech zažívají velký návrat. Cílem práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit, jaké benefity cestujícím noční vlaky přinášejí a jak je motivují k jejich dalšímu využití. Případně jaká negativa je od toho odrazují. Na základě toho pak poskytnout stručný návod, jak by se výsledky průzkumu daly využít v marketingové komunikaci dopravců při dalších etapách renesance noční železniční dopravy. Teoretická část se zabývá postupným zánikem hlavních nočních spojení v Evropě a jejich následnou renesancí. Dále jsou popsány služby nabízené v nočních vlacích a stručně i plány na další rozvoj tohoto typu dopravy. Poté je vyhodnocen dotazník a okomentovány hlavní benefity nočních vlaků. V poslední části jsou doporučení pro dopravce, které benefity by na základě odpovědí respondentů stálo za to více propagovat.