Profil návštěvníka zámku Mnichovo Hradiště - Prošková, Kateřina (2023)
Cílem bakalářské práce je zjistit jaký typ návštěvníka navštěvuje zámek Mnichovo Hradiště. Bude to přínosné ke zlepšení komfortu pro návštěvníky a pro personifikaci prohlídek. Eventuálně navrhnout, jak zaujmout další potencionální návštěvníky. Ke zjištění výsledků, jaký typ návštěvníka navštěvuje zámek Mnichovo Hradiště, je použito dotazníkové šetření a dále je proveden řízený rozhovor s kastelánem zámku. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V první kapitola teoretické části se zabývá problematikou cestovního ruchu. Druhá kapitola definuje kulturní cestovní ruch a umělecké slohy, které souvisejí se zámkem Mnichovo Hradiště. Třetí kapitola pojednává o historii zámku a města Mnichovo Hradiště. Poslední kapitola teoretické části se věnuje současnosti zámku. Praktická část práce obsahuje hloubkový rozhovor s kastelánem zámku a dotazníkové šetření návštěvníků včetně vyhodnocení a doporučení pro zámek. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, že podstatnou většinu návštěvníků tvoří senioři. Doporučení pro zámek tedy obsahují zaujmutí ostatních věkových kategorií.