Zámek Žleby jako atraktivita cestovního ruchu – zhodnocení návštěvnosti v letech 2012–2022 - Vonková, Iveta (2023)
Základním předpokladem pro rozvoj cestovního ruchu je existence atraktivit, které lákají k návštěvě a motivují k cestování. Tato bakalářská práce se zabývá představením zámku Žleby jako významné atraktivity cestovního ruchu v České republice. Hlavním cílem je zhodnotit vývoj návštěvnosti zámku a poukázat na hlavní faktory, které návštěvnost pozitivně či negativně ovlivnily. V rámci praktické části byl proveden kvantitativní výzkum, ve kterém byla analyzována data o návštěvnosti z let 2012–2022. Hlavními faktory, které návštěvnost ovlivnily byla pandemie Covid-19 a uvedení a následné zrušení akce jarmark. Bakalářská práce se zabývá problematikou sezonnosti a definuje pojem návštěvnický management, který hraje klíčovou roli při řízení návštěvnosti na atraktivitách a podporuje optimální rozložení návštěvnosti v průběhu sezony. Bakalářská práce ukazuje, jaké kroky návštěvnického managementu se aplikují na zámku Žleby. Jedná se především o pořádání kulturních akcí, které lákají návštěvníky i mimo hlavní sezonu. V práci jsou také představeny jednotlivé prohlídkové okruhy a je zde vyhodnocena jejich návštěvnost a ekonomický výnos.