Směrnice o modré kartě : vzájemně prospěšná spolupráce, nebo nová forma kolonialismu? - Adámková, Kateřina; Eberle, Jakub; Weinfurter, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Směrnice Evropského parlamentu a Rady EU č. 2021/1883 označovaná také jako Směrnice o modré kartě upravuje podmínky vstupu a pobytu kvalifikovaných pracovníků do EU za účelem výkonu odpovídajícího zaměstnání. Bakalářská práce se zabývá otázkou důsledků působení tohoto právního nástroje a s ním související kvalifikované migrace ve vztahu k přijímajícím a vysílajícím státům a jejich vzájemnému vztahu. Pomocí aplikace přístupu založeného na čtyřech vybraných aspektech těchto implikací zkoumá práce nejprve podstatu důsledků vzhledem k přijímajícím a vysílajícím státům izolovaně; následně se věnuje analýze vlivu nástroje na jejich vzájemný vztah. Na základě aplikace poznatků teorie neoliberálního institucionalismu a teorie závislosti práce posuzuje, zda se v případě změny vztahu aktérů v důsledku působení Směrnice o modré kartě jedná o posun směrem k vzájemně prospěšné spolupráci, či spíše posílení existence nerovných vazeb.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses