Zhodnocení zavedení progresivního zdanění v ČR - Kozlová, Nikola (2023)
Bakalářská práce se zabývá zavedením progresivního zdanění v ČR u daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Cílem této bakalářské práce je navržení daňových pásem a sazeb progresivní daně a zhodnocení dopadu tohoto návrhu na příjmy veřejného rozpočtu a daňové poplatníky. Práce cílí na navýšení příjmů do veřejného rozpočtu. Pomocí analýzy mzdových statistik jsou zjištěny odhadované příjmy do veřejného rozpočtu a daňové povinnosti zaměstnanců v jednotlivých pásmech. Výstupem je komparace tohoto návrhu a současného stavu z hlediska veřejného rozpočtu a daňových poplatníků a zhodnocení, zda je zavedení progresivní daně v České republice vhodné.