Ontologická bezpečnost, narativy a emoce v Maďarsku : Diskurzivní analýza projevů Viktora Orbána - Kocourek, Ondřej (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá projevy Viktora Orbána z let 2014, 2015 a 2016. Teoretické východisko se skládá z teorie ontologické bezpečnosti, narativů a emocí. Použitá metoda je emoční diskurzivní analýza. Viktor Orbán upevňuje kolektivní identitu Maďarů v klasické dichotomii "my" versus "oni" pomocí vytváření nepřátel, kteří Maďarsko ohrožují zvenčí. Těmito nepřáteli jsou liberálně-levicové elity především z EU a uprchlíci. Zatímco uprchlíci ohrožují Maďarskou identitu, bezpečnost a ekonomiku napřímo, elity jim pro to poskytují legislativní a funkční rámec. Ze socio-historického kontextu vyplývá, že dnešní situace v Maďarsku vychází především z Trianonské dohody a nověji z nedořešených problémů post-komunistické transformace.