Regulace v oblasti vybírání záloh cestovními kancelářemi v Německu – inspirace pro ČR - Novotná, Veronika; Chaloupková, Kateřina; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena především na regulaci v oblasti vybírání záloh cestovními kancelářemi v Německu. Hlavním cílem práce je najít možné řešení pro regulaci vybírání záloh na trhu cestovních kanceláří v České republice dle německého vzoru. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy, související s cestovními kancelářemi. Praktická část se soustředí především na regulaci vybírání záloh cestovními kancelářemi. Pomocí analýzy německých právních předpisů je uvedeno, jakým způsobem dochází k limitaci záloh v Německu. Následně je provedena analýza 5 největších českých cestovních kanceláří a na jejím základě stanovena průměrná výše vybíraných záloh v České republice. Důležitým zdrojem je Závěrečná zpráva RIA, zpracovaná Ministerstvem pro místní rozvoj. Ta představuje návrh zákona, kterým by byla v ČR zavedena zákonná limitace vybíraných záloh. Zpráva je poté zkonfrontována s výzkumem, provedeným Asociací českých cestovních kanceláří a agentur, ze kterého jasně vyplývá postavení českých cestovních kanceláří proti zavedení této úpravy. Závěrem práce je opětovné vznesení návrhu na zvážení stanovení stropu pro vybírání záloh českými cestovními kancelářemi z důvodu příznivých výsledků v zahraničí a pozitivních dopadů na rizika spojená se zavedením zajišťovacího mechanismu.
Vedoucí práce: Kateřina Chaloupková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses