Analýza návštěvnosti Bali v komparaci s Thajskem - Izajová, Klára; Chaloupková, Kateřina; Janeček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce pojednává o vývoji návštěvnosti Bali a Thajska. Hlavním cílem této práce je analýza návštěvnosti vybraných destinací a jejich porovnání mezi sebou. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy z oblasti cestovního ruchu, které jsou potřebné pro hlubší pochopení tématu. V praktické části byla využita především analýza sekundárních statistických dat, pomocí které byl zhodnocen příjezdový cestovní ruch obou destinací. Výsledkem práce je zodpovězení výzkumných otázek, proč nedosahuje turistická návštěvnost Bali takových hodnot jako Thajsko, pro jaké aktivity jsou jednotlivé destinace vhodné a také porovnání destinací z různých hledisek. Práce prokázala, že Bali nedosahuje tak velké návštěvnosti jako Thajsko z více důvodů. Jedním z nich je vyšší cena letenek na Bali, v průměru o 21 % dražší ubytování na Bali, lepší podnebí pro dovolenou v Thajsku v období zimy v Evropě, kvalita vody nebo například náboženství. Dalším dílčím cílem práce bylo stručné zhodnocení vlivu na návštěvnost Bali a Thajska během pandemie Covid – 19. Podle dostupných statistických dat, měla pandemie negativní vliv na obě exotické destinace. Na Bali se snížila návštěvnost v roce 2020 o 82,97 %, v Thajsku poklesla o 83,17 % z důvodu přísných restrikcí v rámci cestovního ruchu a uzavření obou destinací. Pro další dílčí cíl práce byla využita komparativní metoda, pomocí které byla v závěru práce porovnávána nabídka poznávacích exotických zájezdů tří vybraných cestovních kanceláří ČEDOK, CK FISCHER a CK ADVENTURA.
Vedoucí práce: Kateřina Chaloupková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses