Regulace kolektivního investování v České republice a Irsku - vybrané problémy - Ryšavý, Robert (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na právní úpravu kolektivního investování v Evropské unii a analyzuje implementaci směrnice SKIPCP v České republice a Irsku. Cílem práce je identifikovat rozdíly v právních předpisech obou zemí a na základě zkoumání aktuálního stavu a rozdílů v implementaci navrhnout změny v české právní úpravě. Práce se zaměřuje na proces získání povolení přístupu k činnosti a proces autorizace investičních fondů. Práce je rozdělena do čtyř částí: první část se zabývá směrnicí SKIPCP, druhá a třetí část zkoumají právní úpravy České republiky a Irska, a ve čtvrté části jsou analyzovány rozdíly a shody mezi právními úpravami obou zemí s cílem zjistit, zda lze na základě rozdílných aspektů zahraničních regulací a podmínek navrhnout změny v české právní úpravě.