Spokojenost zaměstnanců se systémem hodnocení pracovního výkonu v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem - Holomková, Tereza; Kandilaki, Daniela, 1985-; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou spokojeností zdravotních sester s hodnocením pracovního výkonu. Cílem práce je zhodnotit spokojenost zdravotních sester Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem se stávajícím systémem hodnocení pracovního výkonu a zjistit jakými chybovými efekty hodnotitelek může být spokojenost ovlivněna. Teoretická východiska předložila význam a účel hodnocení pracovníků společně s nejčastěji využívanými metodami pro hodnocení a uvedla smysl sledování spokojenosti pracovníků s hodnotícím procesem. Empirická část definovala sedm chybových efektů hodnotitelů, které mohou značně narušit celý proces a výsledek hodnocení. Primární data pro vlastní výzkum byla získána pomocí dotazníkového šetření mezi sestrami. Na základě získaných dat byl pomocí statistických metod (korelační analýza a regrese) zkoumán vztah mezi spokojeností a chybovými efekty hodnotitelek. Bylo zjištěno, že více jak polovina všech dotazovaných sester je se současným systémem hodnocení pracovního výkonu spokojena. Výsledky korelační analýzy a regrese prokázaly že jediný chybový efekt, který má statistický významný vliv se spokojeností, je efekt aktuálnosti. Na základě výsledků z výzkumu byla navrhnuta doporučení pro změny v hodnocení výkonu zdravotních sester.
Vedoucí práce: Daniela Kandilaki
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses