Ekonomická diplomacia Slovenska v čase krízy : prípadová štúdia pandémie COVID-19 - Derďáková, Natália; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práca sa zaoberá ekonomickou diplomaciou Slovenskej republiky v čase krízy. Konkrétne sa jedná o prípadovú štúdiu pandémie COVID-19 s nadväznosťou na postpandemické obdobie a ruskú agresiu na Ukrajine. Cieľom diplomovej práce je identifikácia silných a slabých stránok a rovnako odhalenie hrozieb a príležitostí, ktoré pandémia a nasledujúce obdobia vytvorili. Na základe zistení sú následne formulované odporúčania napomáhajúce zotaveniu z tejto krízy. Východisko práce tvorí teória, ktorá sa zaoberá ekonomickou diplomaciou, jej aktérmi, nástrojmi a funkciami ako i krízou a ekonomickou diplomaciou počas nej. Praktická časť je postavená na vymedzení konceptuálneho a analytického rámca ekonomickej diplomacie, do ktorého je následne zasadená ekonomická diplomacia Slovenska počas pandémie COVID-19. Zistenia z týchto rámcov tvoria základ pre následnú SWOT analýzu. Silné stránky pozostávali z otvorenosti slovenskej ekonomiky zaručujúcej kontinuitu podnikateľských aktivít, zamerania na malé a stredné podniky či zefektívnenia komunikácie aktérov v oblasti ekonomickej diplomacie. Slabé stánky tvorili najmä nepriaznivé podnikateľské prostredie a nepredstavenie žiadnych nových nástrojov v oblasti komerčnej diplomacie. Hrozby a príležitosti sú spolu úzko previazané, nakoľko nevyužitie príležitostí sa môže premeniť na hrozbu. Týka sa to plánu obnovy a jeho využitia na zlepšenie podnikateľského prostredia a zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny či komoditnej a teritoriálnej diverzifikácie slovenského exportu.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses