Vliv digitalizace na stravovací zařízení - Zelenková, Tereza (2023)
Digitalizace v posledních letech mění společnost. Dotýká se všech, zasáhla již většinu odvětví a ani stravovací zařízení nejsou výjimkou. Tato bakalářská práce představuje vybrané trendy digitalizace, a to robotizaci, samoobslužné kiosky, QR kódy a internet. Hlavním cílem této práce je zhodnotit dopad digitalizace na stravovací zařízení ze tří různých hledisek: jako nástroj pro řešení nedostatku pracovních sil, jako nástroj pro zvýšení udržitelnosti podniku a jako nástroj pro zatraktivnění stravovacích služeb. Praktická část práce je založena na kvantitativním výzkumu provedeném prostřednictvím dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zhodnotit dopad digitalizace na stravovací zařízení z pohledu hosta. Na základě výsledků tohoto výzkumu lze konstatovat, že samoobslužné kiosky jsou řazeny mezi nejatraktivnější digitální trendy, na druhou stranu robotizace si však zatím nezískala tak vysokou přízeň. Velmi důležitou roli hraje také vystupování stravovacích zařízení v online prostředí. Prezentace na sociálních sítích nebo četné pozitivní recenze se ukazují jako faktory, které mají velký potenciál ovlivnit výběr podniku hostem. Práce zahrnuje také historické milníky, které vedly k rozvoji digitalizace do podoby, s níž se setkáváme dnes.