Právní aspekty založení cestovní kanceláře a podnikatelský plán - Reichhartová, Julia (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vstupu na trh cestovního ruchu, konkrétně právními překážkami, kterým musí čelit každý podnikatel, pokud se rozhodne založit cestovní kancelář. Práce popisuje podnikatelský záměr na založení cestovní kanceláře zaměřenou na kombinaci cyklistických a surfařských balíčků, což je unikátní produkt, který na českém trhu zatím není vůbec zastoupen. V teoretické části jsou popsány všechny pojmy související s významem cestovního ruchu pro ekonomiku země a všechny právní podmínky, které jsou pro podnikatele výzvou. Jsou zde rozebrány zákony, předpisy a povinnosti cestovních kanceláří. Cílem této práce je poskytnout přehled o této problematice a důkladně ji prozkoumat, následně pak využít všech získaných informací k sestavení reálného podnikatelského plánu, který může potenciální investor využít. Poslední částí je ekonomické zhodnocení tohoto modelového podnikatelského záměru a posouzení, zda by se cestovní kancelář udržela v současných podmínkách na českém trhu.