Cenová tvorba leteckých společností - Kropík, Tomáš (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou cenové tvorby leteckých společností se zaměřením na vznik cen letenek a jejich vývoj v čase. Cílem práce je analýza a zpracování reálně nasbíraných dat o cenách letenek na vybraných příkladech letů v několika různých termínech a následné srovnání vývoje cen letenek na sledovaných trasách. Teoretická část práce nejprve popisuje a hodnotí obecná specifika a význam letecké dopravy v cestovním ruchu, dále se věnuje obecnému ekonomickému pojetí a významu cenové tvorby a v poslední kapitole popisuje specifika cenotvorby v letecké dopravě. Zvláštní důraz je kladen na vymezení a popis rozdílů mezi klasickými a nízkonákladovými leteckými společnostmi, které k cenové tvorbě přistupují navzájem zcela odlišně. V rámci praktické části práce je proveden vlastní výzkum metodou sběru a analýzy dat o cenách letenek na vybraných příkladech letů z mezinárodního letiště ve Vídni do celkem pěti destinací (Tel Aviv, Athény, Dubaj, Taipei, New York) v celkem čtyřech různých obdobích (přelom roků 2022 a 2023, únor 2023, březen 2023, období Velikonoc 2023). Ceny letenek na těchto trasách byly pravidelně pozorovány u celkem deseti leteckých společností a v praktické části práce byla provedena analýza a grafické zpracování jejich vývoje. Shrnutí a diskuse výsledků tohoto výzkumu včetně zodpovězení výzkumných otázek a zhodnocení stanovených hypotéz jsou provedeny v poslední kapitole praktické části práce.