Cenová tvorba leteckých společností - Kropík, Tomáš; Žufan, Jan; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou cenové tvorby leteckých společností se zaměřením na vznik cen letenek a jejich vývoj v čase. Cílem práce je analýza a zpracování reálně nasbíraných dat o cenách letenek na vybraných příkladech letů v několika různých termínech a následné srovnání vývoje cen letenek na sledovaných trasách. Teoretická část práce nejprve popisuje a hodnotí obecná specifika a význam letecké dopravy v cestovním ruchu, dále se věnuje obecnému ekonomickému pojetí a významu cenové tvorby a v poslední kapitole popisuje specifika cenotvorby v letecké dopravě. Zvláštní důraz je kladen na vymezení a popis rozdílů mezi klasickými a nízkonákladovými leteckými společnostmi, které k cenové tvorbě přistupují navzájem zcela odlišně. V rámci praktické části práce je proveden vlastní výzkum metodou sběru a analýzy dat o cenách letenek na vybraných příkladech letů z mezinárodního letiště ve Vídni do celkem pěti destinací (Tel Aviv, Athény, Dubaj, Taipei, New York) v celkem čtyřech různých obdobích (přelom roků 2022 a 2023, únor 2023, březen 2023, období Velikonoc 2023). Ceny letenek na těchto trasách byly pravidelně pozorovány u celkem deseti leteckých společností a v praktické části práce byla provedena analýza a grafické zpracování jejich vývoje. Shrnutí a diskuse výsledků tohoto výzkumu včetně zodpovězení výzkumných otázek a zhodnocení stanovených hypotéz jsou provedeny v poslední kapitole praktické části práce.
Vedoucí práce: Jan Žufan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses