Kvalita předávání informací klientům CK - Uriková, Klára (2023)
Bakalářská práce se věnuje procesu předávání informací klientům cestovních kanceláří se zaměřením na leteckou přepravu. Cílem je zhodnotit kvalitu předávaných informací mezi prodejcem zájezdu (cestovní kanceláří) a zákazníkem. Tato práce odpovídá na dvě výzkumné otázky. První z nich je zjistit, zda předané informace zahrnují vše, co klienti potřebují vědět, aby jejich odbavení na letišti proběhlo bez komplikací. Druhá výzkumná otázka se týká jejich interpretace, zda jsou úplné a srozumitelné. Teoretická část se zabývá charakteristikou kvality při poskytování služeb a právními aspekty. Dále jsou zhodnoceny tři konkrétní cestovní kanceláře na základě recenzí na webových portálech. Práce se také zabývá soudními spory na téma špatné informovanosti klientů cestovních kanceláří. Praktická část je rozdělena do dvou výzkumů. Pro první výzkum je využita metoda kvantitativního dotazníkového šetření a analyzuje pohled pracovníků odbavení cestujících na informovanost cestujících na Letišti Václava Havla v Praze. Druhým výzkumem je kvalitativní zhodnocení dokumentů poskytovaných cestovními kancelářemi o letecké přepravě. Výstupem práce je zhodnocení předávaných informací.