Zamestnávanie cudzincov na území Českej republiky - Halajová, Júlia (2023)
Bakalárska práca sa zaoberá právnou úpravou zamestnávania cudzincov z tretích krajín na území Českej republiky so zameraním na občanov vietnamskej národnosti. Podrobne približuje inštitút zamestnaneckej karty, ktorý s výnimkami predstavuje pre obyvateľov Vietnamu jedinú možnosť, ako sa môžu zamestnať na území ČR. Hlavný cieľ bakalárskej práce je poskytnutie návodu pre obyvateľov Vietnamu na zamestnanie sa v ČR a je im priblížený konkrétny popis postupu, ktorý musia dodržať. Približuje taktiež vládou schválený program na podporu migrácie Kľúčový a vedecký personál, vďaka ktorému majú obyvatelia Vietnamu na jednej strane zjednodušený proces zamestnania na území ČR, ale na druhej strane program výrazne obmedzuje okruh zamestnancov z Vietnamu, ktorí môžu pracovať v ČR. Práca sa ďalej venuje porovnaniu procesu získania zamestnaneckej karty s duálnym a neduálnym charakterom.