Greenwashing a zneužívání mezer v reportingu o udržitelnosti - Kubánek, Jan Viktor (2023)
Udržitelnost je v dnešní době populárním tématem nejen v podnikání, ale i v celé společnosti. Spotřebitelé a další zainteresované strany chtějí, aby firmy byly udržitelné, a mnoho společností zveřejňuje zprávy o udržitelnosti, aby informovaly zainteresované strany o svém úsilí v oblasti udržitelnosti. Některé podniky však vykazují údaje o udržitelnosti pouze za účelem "zaškrtnutí políček", místo aby zlepšovaly svou skutečnou udržitelnost. To se označuje jako greenwashing a podniky často používají selektivní výkaznictví, aby podpořily pozitivní image a zároveň zatajily špatné informace. Tato disertační práce se zabývá greenwashingem v oblasti správy a řízení podniků a podáváním zpráv ESG (Environmental Social Governance). Cílem je identifikovat nedostatky ve výkaznictví společností a doporučit, jak by jejich výkazy mohly vypadat podle nových evropských zákonů, které zlepší kvalitu, spolehlivost a transparentnost výkaznictví.