Mechanismy oslabování demokracie : případová studie Polska od roku 2005 - Hrdinová, Veronika; Vymětal, Petr; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá úpadek demokracie v Polsku v letech 2005 až 2022. Cílem práce bylo zhodnotit, zda úpadek demokracie v Polsku postupoval podle vzorce mechanismů předloženého autory Levitzkým a Ziblattem a následně určit typ politického režimu v současnosti. Práce je jednopřípadovou studií, která využívá popisnou metodu, částečně komparativní metodu a metodu literární rešerše. Výzkum založený na kontextuální analýze polských vlád a parlamentních voleb potvrdil, že konsolidace polského politického systému postupovala v souladu s prezentovaným vzorcem. Prvně strana Právo a Spravedlnost oslabila soudní systém a dozorčí orgány, následně diskreditovala média. Práce stojí na teoretickém rámci, který tvoří demokracie, hybridní režimy a autoritářství. Na základě dosazení polského případu do charakteristik těchto teorií bylo konstatováno, že polský politický systém je v současnosti neslučitelný s demokratickou teorií. Některé z jejich znaků však stále naplňuje, jelikož prokázal největší shodu s teorií neliberální demokracie.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses