Tvorba a optimalizace akciového portfolia - Řeháčková, Adriana (2023)
Diplomová práce se zabývá investováním na akciovém trhu a tvorbou investičních portfolií. Teoretická část práce vysvětluje investorovi kvantitativní přístup k řízení portfolia, základní míry výnosnosti a rizika a podrobnější orientaci ve vybraných optimalizačních modelech, které jsou následně aplikovány v praktické části. Po základním teoretickém aparátu se práce soustředí na stanovený cíl, kterým je komparace jednotlivých modelů napříč odlišnými akciemi v portfoliu. Pomocí modelů rozebraných v teoretické části je provedena optimalizace. Pro analýzu jsou zvoleny tři odlišné vzorky akcií (Dividendové, Blue-chips a Safe and Performance), na které jsou postupně aplikovány jednotlivé optimalizační metody (Markowitzův model, Mean-CVaR model a Hierarchická parita rizika). Před samotnou optimalizací jsou vzorky podrobeny přípravě a analýze vztahů mezi jednotlivými tituly. Všechny akcie vystupující v modelech pochází z akciového indexu S&P 500, a to od ledna 2013 do prosince 2022. Práce je unikátní primárně aplikací metody Hierarchické parity rizika, která pochází z roku 2016 a v rámci českých zdrojů se lze o této metodě dočíst velmi zřídka. Velký přínos je shledán také v aplikaci vybraných metod na tři odlišné vzorky akcií. Investor tak může na základě získaný výsledků pozorovat, že pro správné sestavení portfolia je nezbytná nejen vhodná optimalizační metoda, ale i vzorek akcií, ze kterých je portfolio tvořené. Závěrem je práce doplněna o simulaci výnosnosti pravidelného dlouhodobého investování.