Proces a kritéria výběru nástupníka do vedení rodinného podniku vlastněného sourozenci - Novotná, Blanka; Klattová, Lucie; Závodná, Lucie Sára, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Tato bakalářská práce má za cíl zkoumat proces a kritéria výběru nástupníka do rodinného podniku, který byl založen či veden sourozenci a následně předán další generaci. Proces předání a nastavení kritérií, podle jichž se podniky rozhodují komu rodinné dědictví předat, je velmi významným a důležitým životním krokem rodin, které se podnikání věnují. Pomocí kvalitativní metody, prostřednictvím hloubkových polostrukturovaných rozhovorů byla získaná data a následně analyzovaná otevřeným kódováním, jímž byl zjištěn proces a faktory, podle kterých se majitelé rozhodovali, komu z potomků rodinné podniky předají. Závěr této práce předkládá souhrn výsledků a doporučení pro rodinné společnosti, podle kterých by proces a výběr následníků do funkce vlastníka podniku mohl napomoci k hladšímu předání nástupnictví a stejně tak je mohl inspirovat k dalšímu generačnímu předání dle vhodně nastavených kritérií. Jedno z hlavních kritérií, které zmínily všechny rodinné společnosti, je zohledňování zájmu potenciálních nástupníků rodinný podnik převzít.
Vedoucí práce: Lucie Klattová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses