Dopady pandemie covidu-19 v segmentu MICE v Praze - Daňhel, Lukáš; Janeček, Petr; Štumpf, Petr, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce řeší dopady pandemie covidu-19 na odvětví MICE v Praze. Hlavním cílem je zhodnotit dopady pandemie na segment MICE v Praze a navrhnout doporučení pro společnosti na trhu MICE v Praze. K naplnění cíle byla nejprve použita metoda desk research, následně metoda SWOT analýzy Prahy jako kongresové destinace a dále metoda hloubkových rozhovorů s MICE profesionály v Praze. Úvodní kapitola vymezuje odvětví MICE z teoretického hlediska, druhá kapitola představuje odborné články a statistická data o změnách v odvětví MICE během pandemie a po ní. Třetí kapitola analyzuje Prahu jako kongresovou destinaci a ve čtvrté kapitole jsou představeny výstupy z hloubkových rozhovorů a doporučení pro společnosti z praxe. Bylo zjištěno že, výdaje na kongresy a konference v Evropě v roce 2021 meziročně klesly o 80 %. Výdaje na obchodní cestovní ruch v Praze klesly mezi lety 2019 a 2021 o více než 50 %. Počet uspořádaných konferencí v Praze se v roce 2020 meziročně propadl o 80 %. Během pandemie byla velká část akcí přesunuta na jiný termín nebo byla uspořádána virtuálně. Virtuální a hybridní akce však pravděpodobně v budoucnu plně nenahradí ty prezenční, protože lidé mají stále chuť se potkávat. Doporučením pro hotely s kongresovými kapacitami je neprezentovat se jako zařízení vhodné pro hybridní akce, protože tím přicházejí o vedlejší příjmy z přenocování, coffee breaků a pronájmu.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses