Vliv influencer marketingu na formování turistické poptávky - Tomanová, Ivana (2023)
Tématem této bakalářské práce je influencer marketing a jeho vliv na formování poptávky v cestovním ruchu. Cílem této bakalářské práce je ukázat, že lze influencer marketing využít k propagaci destinací v cestovním ruchu a navrhnout, jak influencer marketing využít ke zmírnění nadměrného cestovního ruchu v konkrétní destinaci. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. První část je teoretická a obsahuje vysvětlení důležitých termínů, jako je cestovní ruch, marketing a influencer marketing. Druhá část je praktická a je zde využita tato teorie v praxi. Nejprve je provedena analýza cestovního ruchu v Jihočeském kraji, na základě které je vybráno město Český Krumlov, jako destinace k výpočtu intenzity cestovního ruchu. Další z využitých metod je dotazník, který zkoumá přístup společnosti k influencer marketingu, jakou síť respondenti nejvíce využívají k hledání tipů o cestování nebo jaké influencery znají. Z výsledků vyplývá, že přístup společnosti k influencer marketingu je pozitivní a na základě odpovědí jsou vybráni 4 influenceři, u kterých jsou zanalyzovány jejich profily. V závěru této části je vyhotoven návrh na využití influencer marketingu pro zmírnění dopadů nadměrného cestovního ruchu v Českém Krumlově.