Vliv auditních nálezů na IT prostředí společností v ČR - Ťoupalíková, Klára; Svatá, Vlasta, 1952-; Kiesewetterová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Vlivem všudypřítomné digitalizace a zvyšujícímu se spoléhání se na IT systémy ve společnostech všech velikostí, nabývá téma IT auditu na důležitosti. Obsahem práce je přiblížení obecných IT kontrol (GITC), které jsou nejčastěji testovány jako IT část auditu finanční závěrky a jejichž smyslem je získání celkového pohledu na řízení IT procesů v dané společnosti. Hlavním cílem práce je zanalyzovat reakce společností působících v České republice na auditní IT nálezy v rozsahu GITC. Autorka pracuje s databází auditních nálezů zjištěných u 26 českých společností během let 2019-2021. Analýza sleduje, jaké typy nálezů jsou nejčastěji zavírány do jednoho roku, dvou, tří anebo více let. Dále zkoumá, jak společnosti meziročně pracují se zjištěnými nálezy a také, jaké jsou nejčastější důvody dlouhodobě otevřených nálezů dle výpovědí zástupců auditovaných společností. Součástí dílčích cílů je potvrzení či vyvrácení čtyř předem stanovených hypotéz. Tři hypotézy byly potvrzeny a jedna vyvrácena. První hypotéza potvrzuje, že nejkritičtější nálezy společnost odstraňuje jako první. Druhá ztvrzuje, že pokud není nález uzavřen do jednoho roku, firma se problémem nechce/nemůže zabývat, a tak nález zůstane mezi neřešenými nálezy (tzn. 3 a více let). A třetí potvrzená hypotéza říká, že u dlouho otevřených nálezů společnosti nejčastěji nález nepovažují za riziko. Oproti tomu není pravda, že firmy z finančního odvětví mají (z pohledu GITC) lépe spravované IT prostředí než ostatní sektory.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses