Udržitelnost a nefinanční reporting ve firmách a návrh nefinančního reportingu pro vybranou SME - Vaňková, Adéla (2023)
Cílem práce je vytvořit návrh vhodné formy nefinančního vykazování pro zvolenou SME ze sektoru HORECA. Dílčím cílem je poskytnout obecný přehled pro zmapování aktuálního stavu výkaznictví nefinančních informací v Evropské Unii a České republice. Práce se zabývá problematikou udržitelnosti, nefinančního reportingu a ESG. V teoretické části jsou tyto oblasti definované. Navíc jsou vysvětleny další pojmy, které se k nim pojí. Pozornost je věnována aktuální legislativní úpravě, rámcům a standardům, které problematiku upravují z globálního a evropského měřítka. Práce se zaměřuje i na změny, možné hrozby, nežádoucí dopady, překážky i přínosy pro firmy plynoucí z implementace udržitelnosti, nefinančního reportingu a ESG. Součástí práce je přehled nefinančních reportů šesti velkých firem, které již mají zkušenosti s udržitelností a nefinančním výkaznictvím. Výstupem této části je souhrn z reportů vybraných firem. Praktická část se věnuje zmapování stavu udržitelnosti a přístupu k ní, ve zvolené firmě ze sektoru HORECA. Shromážděné informace zpracovány do grafické podoby návrhu zjednodušeného nefinančního výkazu pro SME. Závěrem této části jsou doporučení a případná upozornění na potenciální problémy pro budoucí práci s udržitelností v dané firmě. Doplněním práce je odhadovaný vývoj udržitelnosti v byznysu.