Udržitelnost a nefinanční reporting ve firmách a návrh nefinančního reportingu pro vybranou SME - Vaňková, Adéla; Houska, Daniel; Brandejský, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem práce je vytvořit návrh vhodné formy nefinančního vykazování pro zvolenou SME ze sektoru HORECA. Dílčím cílem je poskytnout obecný přehled pro zmapování aktuálního stavu výkaznictví nefinančních informací v Evropské Unii a České republice. Práce se zabývá problematikou udržitelnosti, nefinančního reportingu a ESG. V teoretické části jsou tyto oblasti definované. Navíc jsou vysvětleny další pojmy, které se k nim pojí. Pozornost je věnována aktuální legislativní úpravě, rámcům a standardům, které problematiku upravují z globálního a evropského měřítka. Práce se zaměřuje i na změny, možné hrozby, nežádoucí dopady, překážky i přínosy pro firmy plynoucí z implementace udržitelnosti, nefinančního reportingu a ESG. Součástí práce je přehled nefinančních reportů šesti velkých firem, které již mají zkušenosti s udržitelností a nefinančním výkaznictvím. Výstupem této části je souhrn z reportů vybraných firem. Praktická část se věnuje zmapování stavu udržitelnosti a přístupu k ní, ve zvolené firmě ze sektoru HORECA. Shromážděné informace zpracovány do grafické podoby návrhu zjednodušeného nefinančního výkazu pro SME. Závěrem této části jsou doporučení a případná upozornění na potenciální problémy pro budoucí práci s udržitelností v dané firmě. Doplněním práce je odhadovaný vývoj udržitelnosti v byznysu.
Vedoucí práce: Daniel Houska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses