Genetické algoritmy a jejich implementace v systému RapidMiner - Šimandl, Petr (2023)
Tato práce se zabývá rozšiřováním software RapidMiner o nový operátor umožňující získávat klasifikační pravidla pomocí genetického algoritmu. Konkrétní systém implementovaný za tímto účelem je GAssist (Genetic clASSIfier sySTem). Nejprve je předložen úvod do problematiky, který zběžně představuje genetické algoritmy a software RapidMiner. Dále je popsána teorie v oblasti umělé inteligence a strojového učení; zároveň je poskytnut popis klasifikace a genetických algoritmů a průniku těchto dvou oblastí. Následně je představen software RapidMiner a způsoby, kterými jej lze rozšiřovat. Jednomu z těchto přístupů, vývoji dle RapidMiner Extension Template, je věnována zvláštní pozornost. Tento přístup je poté použit k implementaci vlastního pluginu pro RapidMiner. V další kapitole, která se touto implementací zabývá, je popsána struktura vyvíjeného programu včetně důležitých tříd, postupů a ukázek kódu. Závěrečná kapitola probírá testování a validaci vytvořeného pluginu. Je zde provedeno srovnání s originální implementací systému GAssist a také vybranými klasifikačními algoritmy, které nativně poskytuje RapidMiner. Dále jsou vyhodnocena měření a diskutovány jejich výsledky, včetně odchylek mezi oběma implementacemi systémů GAssist. Výstupem této práce je plugin do software RapidMiner, který implementuje klasifikátor na genetické bázi GAssist.