Akcionářské dohody uzavírané mezi společníky - Bém, Tomáš; Kříž, Radim, 1965-; Švarc, Zbyněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku akcionářských dohod, které hrají klíčovou roli v regulaci vztahů mezi akcionáři nejen malých a středních společností či startupů, ale také velkých společností. Práce analyzuje historický vývoj, právní povahu a globální kontext těchto dohod, přičemž se zaměřuje na české právní prostředí a mezinárodní perspektivu. Tato perspektiva poskytuje lepší vhled do využívání akcionářských dohod, obzvláště pak při využití anglo-americké praxe, ve které jsou tyto dohody podstatně běžnější součástí jak samotného užívání, tak judikatury, která v České republice chybí. Jednou z důležitých otázek, která byla v textu zkoumána, je možnost vymahatelnosti závazků z akcionářských dohod a rizika spojená s případnou neplatností dohody. V práci je také zkoumána typologie akcionářských dohod podle jejich účelu, což poskytuje základní možnou kategorizaci dohod. Práce poskytuje teoretický, ale také praktický pohled na akcionářské dohody. Na základě vyzkoumaných informací pak obsahuje doporučení pro efektivní využití akcionářských dohod v českém právním prostředí, včetně komentovaného dílčího vzoru akcionářské dohody.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses