Prekážky v colnom odbavení v rámci obchodu medzi EÚ a tretími krajinami - Keder, Kristián (2023)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou colného odbavenia v obchode medzi EÚ a tretími krajinami. V náväznosti na dohodu o zjednodušení obchodu (Trade Facilitation Agreement), ktorá bola prijatá členskými krajinami Svetovej obchodnej organizácie WTO s účinnosťou v roku 2017, je cieľom práce zhodnotiť vývoj colnej administratívy z pohľadu českých firiem prostredníctvom kvantitativného výskumu v podobe dotazníkového šetrenia za posledných 5 rokov, a to konkrétne do roku 2022. Práca v úvode poukazuje na odlišnosti v procese colného odbavenia v EÚ a v tretích krajinách a na v ňom prítomné prekážky, ktoré ovplyvňujú vývozy a dovozy cez hranice EÚ. Druhá kapitola sa detailnejšie zameriava na obchodné toky medzi EÚ a tretími krajinami a predstavuje rozhodnutia dohody TFA. Tretia kapitola uvádza riešenia problematiky zo strany medzinárodných organizácií vo forme reforiem. Štvrtá kapitola sa zaoberá metodológiou a záverečná kapitola vyhodnocuje výsledky výskumu.