Strategické řízení a strategie modrého oceánu v oblasti secondhand obchodu - Šmatova, Jana (2023)
Cílem práce Strategické řízní a strategie modrého oceánu v oblasti secondhand obchodu je na základě analytických nástrojů získat hodnotové inovace pro secondhand obchod. Následně je otestovat a zjistit, které hodnotové inovace mají potenciál a zjistit, zda dovedou podnik do modrého oceánu, poskytnou částečný posun do bílých míst nebo ve budou mít přínos formě kapek modrého oceánu. Analytické nástroje, které budou použity jsou nástroje a formulace strategie modrého oceánu, a to hodnotová křivka, rámec čtyř aktivních opatření, rámec šesti cesta a tři okruhy nezákazníků. Následně budou využity nástroje a strategie Michaela E. Portera, a to Porterův model pěti sil a generické konkurenční strategie. Na základě analýz vznikly hodnotové inovace, které byly následně testovány na secondhand obchod. Úspěšné hodnotové inovace jsou věrnostní karty, mysterybagy, odkup oblečení od lidí a niche obchod.