Srovnání právních požadavků na přiznání ceritifkace "bio potravina" v USA a ve vybraných jurisdikcích EU - Ševčíková, Barbora (2023)
Ekologické zemědělství je udržitelnější a šetrnější k přírodě než zemědělství konvenční. Jak v USA, tak v EU jsou jeho praktiky přísně vymezeny zákonem a ekologičtí zemědělci jsou finančně podporování ze strany státu. V první části práce jsou analyzovány a následně porovnány právní úpravy ekologického zemědělství, v části druhé jsou analyzovány a porovnány finanční příspěvky pro ekologický zemědělce s hlavním zaměřením na podporu zemědělců v tzv. přechodném období. Hlavním zjištěním této práce je, že pobídky ze strany státu k přechodu z konvenčního zemědělství na zemědělství ekologické jsou vyšší v EU než v USA. Přestože se právní úpravy ekologického zemědělství na zkoumaných územích zásadně neliší, finanční podpora zemědělců, především v tzv. přechodném období, je znatelně vyšší v rámci EU.