Srovnání právních požadavků na přiznání ceritifkace "bio potravina" v USA a ve vybraných jurisdikcích EU - Ševčíková, Barbora; Grmelová, Nicole, 1975-; Brandejský, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Ekologické zemědělství je udržitelnější a šetrnější k přírodě než zemědělství konvenční. Jak v USA, tak v EU jsou jeho praktiky přísně vymezeny zákonem a ekologičtí zemědělci jsou finančně podporování ze strany státu. V první části práce jsou analyzovány a následně porovnány právní úpravy ekologického zemědělství, v části druhé jsou analyzovány a porovnány finanční příspěvky pro ekologický zemědělce s hlavním zaměřením na podporu zemědělců v tzv. přechodném období. Hlavním zjištěním této práce je, že pobídky ze strany státu k přechodu z konvenčního zemědělství na zemědělství ekologické jsou vyšší v EU než v USA. Přestože se právní úpravy ekologického zemědělství na zkoumaných územích zásadně neliší, finanční podpora zemědělců, především v tzv. přechodném období, je znatelně vyšší v rámci EU.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses