Vyhodnocení a srovnání autentizačních metod v Low-Code platformě Mendix - Matějka, Tomáš; Doucek, Petr, 1960-; Klíma, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Low code je mladý, inovativní, rapidně se vyvíjející a populární způsob tvorby aplikací, primárně webových. Oproti klasickým přístupům vývoje pracuje s předdefinovanými funkcemi a extensivně využívá drag & drop funkcionality, díky čemuž dokáže být rychlejší, levnější a pohodlnější, je avšak méně flexibilní. Ačkoliv se jedná o populární a perspektivní odvětví, neexistuje mnoho literatury pojednávající o této oblasti. Proto vnikla tato diplomová práce, kde se autor zabývá jednou z nejpopulárnějších low code platforem – Mendixem. Práce se zaměřuje na oblast autentizace. Hlavním cílem práce je vymezit, analyzovat, vyhodnotit z různých pohledů/dimenzí a následně srovnat možnosti autentizace dostupné v aktuální verzi Low-Codové platformy Mendix. Dílčími cíli práce je doporučit nejvhodnější metody autentizace pro aplikace různých velikostí, potřeb a účelů a dále vytvoření demo aplikace využívající rozebírané autentizační metody. Těchto cílů je dosaženo pomocí analýzy jednotlivých autentizačních metod, které jsou hodnoceny ze 3 dimenzí – použitelnosti, bezpečnosti a nákladovosti (na zdroje i znalosti). Dimenze obsahují kritéria, dle kterých jsou metody hodnoceny, a na základě tohoto hodnocení je vypracován celkový přehled a doporučení pro jednotlivé aplikace. Zároveň jsou tyto metody implementovány do demo projektu. Jako nejvhodnější byly vyhodnoceny metody autentizace pomocí jména a hesla, následně SSO řešení, kde obecně nejlepší postavení mají metody vyvíjené samotným Mendixem. Výjimkou je biometrická autentizace, která se naopak umístila v polovině výsledného žebříčku. Na základě těchto výsledků byly v rámci doporučení navrhovány primárně tyto metody, kde výjimkou bylo firemní ERP, kdy kvůli vyšším nárokům na bezpečnost je vhodné použít i více faktorovou autentizaci. Dále práce
Vedoucí práce: Petr Doucek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses