Návrh aplikace SMART ALARM využívající prvky IOT - Blažej, Kryštof; Pavlíček, Antonín, 1977-; Maršík, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tématem této diplomové práce je tvorba Chytrého budíku, který využívá prvky Internetu věcí. Nejprve jsou v teoretické části identifikovány klíčové charakteristiky oboru IoT, historie a tradiční oblasti užití. Poté je čtenář seznámen s důležitými technologickými detaily této vědní oblasti. Všechny teoretické vědomosti z první části práce byly zúročeny v části praktické. Ta si klade za cíl návrh reálného řešení Chytrého budíku, který se skládá z fyzické stanice a webové aplikace. Nejprve jsou diskutovány potřeby a problémy, které by mělo chytré zařízení řešit, následně je představeno vhodné řešení a provedena implementace obou částí. Metodou praktické části práce je Proof of concept, tedy vlastní naprogramování aplikace, sestrojení prototypu budíku, a následné otestování jeho funkčností a zamýšlených výhod. Výsledkem je široký teoretický základ, který čtenáře uvede do problematiky Internetu věcí a také praktická ukázka tvorby IoT řešení od počátečního návrhu po fungující prototyp. Řešení je založeno na webové aplikaci napsané v jazyce Python s využitím frameworku Django a prototypu Chytrého budíku, jehož základ tvoří deska Arduino Mega a několik připojených senzorů. Aplikace automatizuje rozhodnutí uživatele, kdy vstávat, na základě informací dostupných z jeho kalendáře. Data změřená budíkem poskytují základ pro predikční model, který určuje melodii, se kterou je uživatel probuzen. Aplikace také poskytuje uživateli přehlednou správu informací o jednotlivých měřeních. Zpráce vyplývá, že je dnes možné i smalými pořizovacími náklady uvést vlastní řešení problému do praxe.
Vedoucí práce: Antonín Pavlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses