Serverová aplikace pro podporu výuky programování - Karásek, Tomáš; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Oraný, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Záměrem této práce je analýza současného stavu poznání, a na jeho základě vytvořit softwarové dílo pro podporu výuky programování v jazyce Python. Zaměřením softwarového díla je tvorba a vyhodnocování programovacích úloh ve webovém prostředí. Nejdříve byly na základě systematické rešerše literatury zjištěny ideální vlastnosti programovacích úloh pro kurzy programování. Poté byla pomocí systematické rešerše nalezena existující řešení, který byla porovnána s identifikovanými vlastnostmi. Na základě těchto vlastností byly sepsány požadavky na budoucí systém. Z požadavků byly vymezeny požadavky pro popis architektury systému. Na základě požadavků a architektury byl navržen a implementován nový systém. Pro vytvořený systém bylo popsáno, které služby v rámci nasazení do produkce bude používat a systém byl nasazen. Všechny kroky od požadavků, až po nasazení byly dokumentovány podle pracovních produktů metodikou MMSP. Do vytvořeného a nasazeného systému na webu byla vytvořena sada programovacích úloh. Pro webovou aplikaci s těmito úlohami bylo softwarové dílo ověřeno anonymními uživateli. Ověření bylo vyhodnoceno pomocí postojového dotazníku PSSUQ.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses