Mužská nadúmrtnost podle příčin smrti ve vybraných zemích - Socha, Dominik; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vrabcová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Mužská nadúmrtnost je demografickým jevem, který se v současnosti vyskytuje téměř ve všech zemích světa ve všech věkových skupinách. Tato práce se zaměřuje na zkoumání tohoto jevu z hlediska skupin příčin úmrtí a věkových skupin, a má za cíl zjistit, které věkové skupiny z vybraných skupin příčin úmrtí podle Mezinárodní klasifikace nemocí přispívají nejvíce k celkové mužské nadúmrtnosti ve čtyřech vybraných evropských státech. Práce se také snaží odhalit specifické rysy mužské nadúmrtnosti v těchto zemích. Konkrétně se v této práci analyzuje mužská nadúmrtnost mezi lety 1999 a 2019 v pětiletých věkových intervalech od věku 0 do intervalu 95+ let v České republice, Španělsku, Nizozemsku a Litvě podle pěti skupin příčin úmrtí, které v těchto zemích zhruba odpovídají nejčastějším příčinám úmrtí – novotvary, nemoci oběhové soustavy, nemoci dýchací soustavy, nemoci nervové soustavy a vnější příčiny úmrtí. Tato práce čerpá především z databáze WHO Mortality Database pro získání počtu úmrtí v jednotlivých věkových intervalech na jednotlivé skupiny příčin úmrtí a poskytnutí dat pro sestavení úmrtnostních tabulek, které slouží pro výpočet příspěvků mužské nadúmrtnosti. Metodou jejich výpočtu je Pollardova dvojrozměrná dekompozice.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses