Technologické a funkční inovativní trendy IS se zaměřením na aplikaci umělé inteligence - Bui, Hung; Basl, Josef, 1961-; Fortinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
V dnešní době se umělá inteligence stává stále více nezbytnou součástí informačních systémů. Technologické a funkční inovativní trendy se zaměřením na aplikaci umělé inteligence přinášejí mnoho nových možností pro zlepšení výkonu a efektivity informačních systémů a to zejména v bankovním odvětví. Cílem této diplomové práce je analyzovat a popsat aktuální inovativní trendy IS se zaměřením na umělou inteligenci, včetně analýzy nasazení trendů umělé inteligence v konkrétní organizaci Raiffeisenbank. Součástí cíle je i hodnocení stavu připravenosti IS/IT organizace Raiffeisenbank na integraci trendů umělé inteligence spolu s hodnocením, jak tyto trendy mohou ovlivnit informační systém a doporučením, které tyto trendy implementovat. Popis problematiky umělé inteligence a jejich podoborů byl vytvořen na základě informací ze systematického sběru dat z primárních a sekundárních odborných zdrojů. Trendy umělé inteligence byly vybrány na základě systematického sběru dat ze sekundárních zdrojů, kde kritérium výběru hrála četnost výskytu trendu, růst na trhu a informace o případech užití jednotlivých trendů. Trendy jsou vyhodnoceny podle náročnosti instalace, nákladů a dopadů. Informace ohledně současného stavu připravenosti IS/IT na integraci umělé inteligence byly získány z interních dokumentů organizace a pomocí polostrukturovaných rozhovorů se solution architekty. Tento stav byl obodován v klíčových oblastech pro umělou inteligenci podle metodiky odvozené od Capabillity Maturity Model. Následné trendy, které mohou být implementovány v organizaci Raiffeisenbank jsou obodovány pomocí metody vycházející z METES a podle obodování je sepsáno doporučení. Velký přínos pro organizaci Raiffeisenbank mohou mít trendy strojového a hlubokého učení, zpracování přirozeného jazyka, chatbot. Potenci
Práce poskytla vhled do potenciálu umělé inteligence v informačních systémech a jaké může mít dopady a užitek v organizaci Raiffeisenbank.
Vedoucí práce: Josef Basl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses