IT asset management : Zlepšení procesů a reportingu interní IT služby - Soós, Jakub (2023)
S využitím postupu IT asset management z metodiky ITIL 4 zúženým na HW a klientská aktiva autor identifikoval ve společnosti W.A.G. payment solutions, a.s. dva procesy a analytické řešení vhodné pro zlepšení. Jednalo se o procesy řešící situaci poškozeného zařízení zaměstnancem a situaci, kdy zaměstnanec odkupuje zařízení od firmy. Druhou oblastí bylo zlepšení analytického řešení nad asset managementem používaným k evidenci HW. Veškeré kompetence spojené se zlepšovanými oblastmi se v rámci IT služeb společnosti nacházejí na L1, na kterém je autor zaměstnán. Cílem práce je zlepšení fungování interních IT služeb ve firmě W.A.G. payment solutions, a.s. dle postupu IT asset management definovaném v metodice ITIL 4. Autor měřil zlepšení pomocí hodnotících kritérií rozdělených do několika skupin. Jednou ze skupin byla kritéria založená na postupu IT asset management. Autor očekával zlepšení díky změně zmíněných procesů a analytického řešení. Pro zlepšení procesů autor využil přístup Business Process Reengineering. Analytické řešení zlepšoval pomocí poupraveného postupu řešení aplikací SSBI popsaném v publikaci Self Service Business Intelligence (Pour et al., 2018). Vyhodnocením definovaných kritérií dospěl autor k závěru, že nasazením všech řešení došlo ke zlepšení fungování interních IT služeb ve firmě W.A.G. payment solutions, a.s. dle postupu IT asset management definovaném v metodice ITIL 4.