Měření kvality života v regionech střední Evropy pomocí kompozitních ukazatelů - Vrbatová, Hana (2023)
Kvalita života je komplexní ekonomicko-sociální jev s mnoha aspekty, proto se k měření často využívají kompozitní ukazatele. Hlavním cílem práce je sestrojení indexu kvality života pro regiony střední Evropy, který by se dal využít k měření výkonu regionů. Cílem práce je představit kompozitní ukazatel kvality života jako nástroj propojení vědy a veřejné politiky, jenž je ideálním prostředkem k zahájení veřejné debaty o celospolečenských tématech. Konečný index kvality a dílčí indexy dimenzí jsou zkoumány pomocí charakteristik variability a prostorové závislosti s využitím shlukové analýzy a analýzy rozptylu. Subjektivní a objektivní vnímání kvality života v regionech střední Evropy je zobrazeno do dvourozměrného prostoru. Sestrojený index kvality života je podroben analýze citlivosti na zvolených metodách konstrukce. Na volbu metod konstrukce jsou nejcitlivější regiony s nevyrovnanými výsledky napříč dimenzemi. Nejvyšší hodnoty indexu kvality života mají regiony na jihu Německa a hlavních měst Bratislavy, Varšavy a Prahy. Naopak slovenské a polské regiony dosahují nízkých hodnot. Celková kvalita života a její jednotlivé dimenze jsou prostorově závislé, jedinou výjimkou je dimenze vzdělání. Pro některé regiony se subjektivní a objektivní pohled na kvalitu života rozchází, je tomu tak například u regionů Severozápad a Střední Čechy.