Optimalizace a monetizace procesu zákaznického servisu - Pulchart, Jan (2023)
Diplomová práce se zabývá procesem zákaznického servisu ve středně velké společnosti AV Media. Práce mapuje stávající stav procesu zákaznického servisu, který zajišťuje funkčnost realizovaných dodávek na straně zákazníka. Pro modelování procesu je využita metodika MMABP. Následně, po zmapování stávajícího stavu procesu práce odhaluje neefektivní faktory, které je možné zlepšit. Společně s optimalizací procesu se práce zabývá také zavedením monetizace služeb, které jsou v rámci procesu poskytovány. Práce obsahuje návrh na zavedení softwaru, který pomáhá zajistit optimalizaci procesu a zároveň umožnit správný a systematický monitoring procesu zákaznického servisu. V práci je využita metodika TDABC pro výpočet nákladů. Tento výpočet vychází ze sebraných procesních dat a bude využit pro monetizaci služeb. Navržené řešení je v rámci práce realizováno v praxi společně s monitoringem výsledků.