Návrh uživatelského rozhraní pro nástroj k vytváření webových automatizací využívající metody End-user programming - Mikešová, Adéla (2023)
Zájem o automatizaci procesů v posledních letech roste a organizace velmi rychle mění a digitalizují své procesy. Samotná tvorba automatizací je však poměrně náročná, vyžaduje hlubší technické znalosti. Sektor informačních technologií se bohužel dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, kteří by tyto automatizace mohli vytvářet. Tato práce se zabývá tím, jak přiblížit tvorbu webových automatizací i uživatelům, kteří nedisponují technickými znalostmi, a přesto by rádi využívali benefity automatizací. Práce popisuje návrh uživatelského rozhraní pro nástroj k vytváření webových automatizací využívající metody End-user programming. Teoretická část práce se zabývá rešerší vědeckých článků zabývající se tématem End-user programming a analýzou konkurenčních nástrojů. Dále také teoretická část obsahuje popis zvolené metodiky pro návrh rozhraní. Praktická část práce popisuje tvorbu uživatelského rozhraní. V rámci tvorby uživatelského rozhraní byly vytvořen low-fidelity a high-fidelity prototypy, které byly následně otestovány s potenciálními uživateli nástroje. Výsledkem práce je otestovaný prototyp, který může sloužit jako podklad pro další vývoj nástroje a jeho případnou implementaci.