Dostupnost služeb sociální péče v souvislosti se stárnutím v SO ORP Ústí nad Orlicí - Stacho, Denisa (2023)
Z demografických projekcí obyvatelstva vyplývá, že počet seniorů bude nadále růst. Existuje tak riziko, že současné kapacity v zařízeních sociálních služeb nebudou pro budoucí seniory dostatečné. Diplomová práce se zaměřuje na vyhodnocení dostupnosti služeb sociální péče v SO ORP Ústí nad Orlicí v souvislosti s očekávanými demografickými trendy. Současná demografická situace je porovnána s územím Pardubického kraje a celé České republiky v období let 2010–2021. Na základě projekce budoucího vývoje počtu obyvatelstva SO ORP Ústí nad Orlicí je zpracován předpokládaný vývoj počtu příjemců příspěvku na péči a je kvantifikována potřebná kapacita služeb sociální péče do roku 2050. Z výsledků lze usuzovat, že v SO ORP Ústí nad Orlicí se bude zvyšovat počet žadatelů, kteří budou poptávat zařízení poskytující služby sociální péče (zejména osoby 80+) a kteří budou žádat o příspěvek na péči.